ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ

Ερατοσθένης = Το σθένος (ψυχική δύναμη)  της Ερατούς – μίας των εννέα         μουσών.

Γεννήθηκε στην Κυρήνη της Λιβύης το -276 και πέθανε το -194. Μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος και ιστορικός. Έζησε και εργάσθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Υπεύθυνος της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας επί 40ετία. Ο πρώτος που υπολόγισε την περιφέρεια της γήινης σφαίρας όταν πληροφορήθηκε πως στην πόλη της Συήνης (Ασουάν) την μεσημβρία του θερινού ηλιοστασίου οι ακτίνες πέφτουν κάθετα σε κάποιο πηγάδι με αποτέλεσμα να φωτίζεται ο πυθμένας του πηγαδιού. Την ίδια ώρα στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου έπεφταν με γωνία 7,2°. Μετρώντας την απόσταση μεταξύ της Αλεξανδρείας και Συήνης και έχοντας το γωνιακό τόξο υπολόγισε την περιφέρεια της γης σε 252.000 στάδια (40.000 χλμ περίπου).

Η αρχαία πόλις της Κυρήνης στην Λιβύη (αεροφωτογραφία). Αριστερά ο ναός του Υψίστου Διός. Διακρίνονται στο κέντρο και δεξιά το Γυμνάσιον και οι ναοί της Δήμητρας και της Κόρης

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως οι πρόγονοί μας θεωρούσαν την γη επίπεδη πλην όμως η ελληνική γλώσσα μη λανθάνουσα τον αέρα τον περιβάλλοντα την γη ονομάζει ατμό-σφαιρα.

Σχεδιάγραμμα από την Βικιπαίδεια

Στο βίντεο με τον Stephen Hawking που ακολουθεί και μετά το 08:50 μπορείτε να παρακολουθήσετε τι λέγεται περί Ερατοσθένους.

https://www.youtube.com/watch?v=TaVdgNI0os4


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *