«Εστία η πρεσβυτέρα των θεών». Άρθρο της Μελιρρύτης Σεμέλης Ντίμου

Πατέρας της ο Κρόνος (ακήρατος νους) – δηλ. ο καθαρός νους και μητέρα της η Ρέα – η συνεχής ροή. Όλες οι ιδιότητες των γονέων της μεταβιβάζονται σε εκείνην καθώς είναι το πρώτο τέκνο.

Κατέχει  το μέσον της οικίας του αιωνίου πυρός. Στο κέντρο κάθε οικίας σε σχήμα κυκλικό υπήρχε η Εστία όπου έκαιγε το ΙΕΡΟΝ ΠΥΡ. Αλλά και σε κάθε πόλη υπήρχε η κοινή εστία από όπου μετέφεραν το ιερό πυρ όσοι επρόκειτο να εκστρατεύσουν ή να αποικίσουν δείχνοντας έτσι τον δεσμό που ένωνε την μητρόπολη με την νέα πατρίδα. Κοινή Εστία της Ελλάδος αλλά και ολοκλήρου του κόσμου θεωρήται η ΕΣΤΙΑ των ΔΕΛΦΩΝ όπου βρισκόταν ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ.

«Εστίη η τε άνακτος Απόλλωνος εκάτοιο Πυθοί εν ηγαθέη ιερόν δόμον αμφιπολεύεις»

«Εστία εσύ που του άνακτα τηλεύστοχου Απόλλωνος στην Πυθώ τον ιερόν οίκον φροντίζεις.» (ΟΜ.ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΘΕΑΝ ΕΣΤΙΑΝ)

Δια παντός ρέει το πυρ. Είναι εκείνη που δίδει την ώθηση σε αυτό το ουράνιο πυρ να ρέει αιωνίως χωρίς όμως η ίδια να είναι πυρ. Διότι όπως μας πληροφορεί ο Ομηρικός ύμνος «αεί σών πλοκάμων απολείβεται υγρόν έλαιον » από τους πλοκάμους ( τα μαλλιά σου δηλ.) παντοτεινά στάζει μυρέλαιον. Το έλαιον τροφοδοτεί το πυρ. Εξ αυτού συμπεραίνουμε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι πυρ και να στάζει μυρέλαιον. Η θεά τροφοδοτεί το πυρ.

Η πρεσβυτέρα των θεών. Έτσι προέτρεπαν να υμνούν την Εστίαν πριν τους άλλους θεούς. Δίδει την αμετακίνητη παραμονή, την εδραίωση σε αυτά τα ίδια και την ουσίαν αδιάλυτην .Παραμένει σταθερή στον εαυτόν της διατηρώντας αμόλυντη την παρθενίαν της αποβαίνοντας αίτια της αμετάβλητης ταυτότητος για τα πάντα.

Φωτογραφία από Pinterest
Dumbarton Oaks Collection, Washington D.C

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *