08 ΜΑΙ 2017 ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (μάθημα 11ον και 12ον) – βίντεο

08 ΜΑΙ 2017 20:00 ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (μάθημα 11ον και 12ον) Ομιλήτρια Άννα Χ. Μαρκοπούλου (Δρ. Επιστημών της Αγωγής του  Πανεπιστημίου της Σορβόννης)

Συνοπτική παρουσίαση 11ου μαθήματος

Ο Αριστόδημος συναντά τον Σωκράτη την κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή η ψυχή του είναι έτοιμη να τον ακολουθήσει. Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του “καιρού” των Πυθαγορείων φιλοσόφων, η οποία αναδεικνύεται σε δύο επίπεδα: Στο μακρο-επίπεδο, αυτό του σύμπαντος, ο “καιρός” δηλοί το άχρονο “νυν”, δηλαδή την “εξαίφνης” στιγμή κατά την οποίαν η “Ιδέα του Ταγαθόν” έρχεται στον σκοτεινό κόσμο της ύλης για να τον φωτίσει. Στο μικρο-επίπεδο, αυτό της ανθρώπινης ψυχής, ο “καιρός” δηλοί την κατάλληλη στιγμή κατά την οποίαν ο Αριστόδημος επιζητεί τον “δαιμόνιο” Σωκράτη

Συνοπτική παρουσίαση 12ου μαθήματος

Η ψυχή του Αριστοδήμου ανάγεται προς την “Ιδέα του Ταγαθόν”, εφόσον έχει καταστεί “όμοια” με αυτόν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αριστόδημος παρίσταται στο νοητόν “Συμπόσιον” των θείων νόων “άκλητος” ενώ ταυτοχρόνως, μέσω της “προνοίας” του “δαιμονίου” Σωκράτους, καθίσταται ικανός να μετάσχει σε αυτό. Προκειμένου, όμως, να παραμείνει σε αυτό θα πρέπει να καταστεί “αυτοκίνητος”· με άλλα λόγια, θα πρέπει η ψυχή του να καταστεί ικανή να παραμείνει, μέσω της αγαθότητος, στον εαυτό της. Αυτή ακριβώς η “αγαθότης” της ψυχής του Αριστοδήμου, την οποίαν αυτός καλλιεργεί, μέσω της “ομοιώσεως” προς την “Ιδέα του Ταγαθόν”, επιτρέπει στον Αριστόδημο να κατακτήσει την ψυχική “αθανασία”.

Τίτλοι επιμέρους ενοτήτων:
1. Η “ομοίωσις” και η φιλοσοφική της σημασία
2. Ο Αριστόδημος είναι η “Σκιά” του Σωκράτους – “Ηλίου”
3. Ο Σωκράτης προσκαλεί τον Αριστόδημο στο “Συμπόσιον”
4. Ο Σωκράτης μεταβάλλει την παροιμία του Ομήρου
5. Ο μύθος της εποχής του Κρόνου στον “Πολιτικό” του Πλάτωνος
6. Η “αυτοκίνησις” της ψυχής ως προϋπόθεση “αθανασίας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.