22 ΜΑΡ 2017 1η Ομιλία σχετικά με την θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα. ΟΙ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΥΚΛΟ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ………ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΣΒΟ Ομιλητής Απόστολος Γονιδέλλης ή Απολλώνιος Αιολικός (συγγραφεύς).
“ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΣΒΟ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ”
Ο σύγχρονος άνθρωπος, όταν ακούσει την λέξη λεσβία, την συνδέει αμέσως με τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Όμως στην πραγματικότητα ο όρος δηλώνει την καταγωγή των γυναικών από το νησί Λέσβο, μία ονομασία που χάνεται μέσα στον χρόνο. Πολλές γυναίκες δε στο νησί είχαν βαπτισθεί με το όνομα Λεσβία.
Είναι όμως άδικο, απαράδεκτο και ανιστόρητο να αποκαλούνται έτσι οι γυναίκες της Λέσβου, οι οποίες κατά τον Όμηρο, ήταν οι ομορφότερες γυναίκες του κόσμου, αλλά και οι πρώτες στην νοικοκυροσύνη.
Και είναι άδικο, απαράδεκτο και ανιστόρητο διότι τις προσδίδει ένα χαρακτηριστικό που ούτε το έχουν ούτε το είχαν ποτέ, τουλάχιστον σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Η διάλεξη αυτή έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και την ανάδειξη των ιδανικών και των ηθών στην αρχαία Λέσβο αλλά και της θέσης της γυναίκας στην Λεσβιακή κοινωνία. Μέσα από παραδείγματα δεκάδων γνωστών, μέσα από την ιστορία, γυναικών του νησιού, με πρώτη την αξεπέραστη ποιήτρια και ιέρεια της Αφροδίτης Σαπφώ, από την προϊστορία μέχρι το κλείσιμο της Ελληνικής εποχής, διαπιστώνουμε ότι ο ηθικός κώδικας των γυναικών της Λέσβου ήταν αξιοπρέπεια, τιμή και υπόληψη ή θάνατος.
Εξ’ άλλου κανένας αρχαίος, συγγραφέας, ποιητής, ιστορικός ή οτιδήποτε άλλο, επαναλαμβάνω ΚΑΝΕΝΑΣ, δεν άφησε την παραμικρή υπόνοια για ομοφυλοφιλία ή κάτι παρόμοιο για την Σαπφώ ή για τις γυναίκες της Λέσβου. Όλα αυτά επινοήθηκαν προς το τέλος της Ρωμαϊκής εποχής και στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, ιδιαίτερα απ᾿ τον 4ο-5ο αι. μ.Χ. και μετά, όταν ο αρχαίος πολιτισμός ξεψυχούσε, και από εξελληνισμένους Ασιάτες, βορειοαφρικανούς και λοιπούς αλλοδαπούς.
Απόστολος Γονιδέλλης