ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΙΔΡΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ.
Ενδεικτικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ως άνω δικαστικής απόφασης η οποία κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 28-2-2006
Με την με αριθμό 1290/28-2-2006 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών / Τμήμα Εκούσιας Διαδικασίας αναγνωρίστηκε η ίδρυση του σωματείου με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων Ιερόν Σωματείον», σύμφωνα με το από 23/10/2005 καταστατικό του οποίου το σωματείο έχει έδρα την Αθήνα και η έδρα του θα λειτουργεί ως ευκτήριος οίκος της θρησκευτικής διομολόγησης των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων.
Σκοπός του σωματείου είναι η θρησκευτική διομολόγηση και λειτουργία της θρησκείας των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων, όπως αυτή προκύπτει από τις θρησκευτικές θέσεις και πρακτικές των Αρχαίων Ελλήνων, αρχής γενομένης από την Προϊστορική περίοδο έως και σήμερα. Ως θρησκεία των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων ορίζεται η λατρεία του δωδεκαθέου των Ολυμπίων Θεών καθώς και όλων των άλλων Θεών που ετιμώντο από τους Αρχαίους Έλληνες. Επίσης ορίζεται και η λατρεία των ηρώων και των προγόνων εν γένει. Τελούνται ιεροπραξίες προς τιμήν των Θεών, των ηρώων και των προγόνων, ενώ ορίζονται και συγκεκριμένες εορτές μνήμης και τιμής, όπως η εορτή μνήμης των πεσόντων στις Θερμοπύλες ή στη Σαλαμίνα κ.ά. Επίσης υπάρχουν ευχετήριες τελετές, καθαρμοί και τελετές οικογενειακού χαρακτήρα. Οι τελετές θα γίνονται εντός του ευκτήριου οίκου ή στους ιερούς τόπους των Αρχαίων Ελλήνων κατόπιν αδείας από τις αρμόδιες Αρχές. Το σωματείο υποστηρίζει ανάλογες αιτήσεις Αρχαιοθρήσκων ομάδων και Κοινοτήτων προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και προς οποιαδήποτε άλλη αρμόδια Αρχή. Το σωματείο τελεί επίσης ιεροπραξίες οικογενειακού χαρακτήρα (γάμους, ονοματοδοσίες, κηδείες κ.ά.).
Περαιτέρω και σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού, τα μέλη του σωματείου εκλέγουν ιερατικό συμβούλιο στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά θρησκευτές, κατέχοντες γνώση της ιερατικής τέχνης οι οποίοι αποτελούν και την ιερατική αρχή του σωματείου, ορίζουν και εκτελούν τις ιεροπραξίες, που προγραμματίζονται ή βοηθούν το ιερατικό έργο Αρχαιόθρησκων Κοινοτήτων. Η εκλογή των μελών του ιερατικού συμβουλίου γίνεται από την Γενική Συνέλευση. Το ιερατικό συμβούλιο αναλαμβάνει την εκπαίδευση μελών στην τελεστική διαδικασία και η θητεία του είναι αόριστη λήγουσα με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως η οποία ορίζει και τον αριθμό των μελών του ιερατικού συμβουλίου καθώς και τις αρμοδιότητες ενός εκάστου. Στο ιερατικό συμβούλιο μετέχουν άνδρες και γυναίκες, που αποκαλούνται ιερείς και ιέρειες, χρίσμα το οποίο τους αποδίδει η Γενική Συνέλευση κατά την εκλογή τους. Η παρακολούθηση των λειτουργιών είναι ελεύθερη για το κοινό και η τελεστική πρακτική περιλαμβάνει ύμνους προς τιμήν των θεών, χρήση γνωστών από την αρχαιότητα συμβόλων και τελεστικών αντικειμένων, αγαλμάτων, εικόνων, σκευών. Προς τιμήν των τιμώμενων θείων προσωπικοτήτων γίνονται αναίμακτες θυσίες (καρποί, φυτά, γλυκίσματα, θυμιάματα, οίνος, ύδωρ, έλαιον κ.λπ). Κατά την τελεστική διαδικασία απαγορεύεται η χρήση κατάρας, αναθέματος, ύβρεων καθώς η ουσία της θρησκευτικής διομολόγησης των θρησκευτών του σωματείου επιζητά το Αγαθό διότι η ύβρις ή κατάρα ή ο αναθεματισμός δεν αποτελούν πρακτικές της θρησκείας των Αρχαιοθρήσκων Ελλήνων οι οποίοι προκρίνουν αποκλειστικά τελετές προς αποτροπή του κακού.
Εκ των ανωτέρω και εκ του άρθρου 4 του καταστατικού προκύπτει ότι:
-
O σκοπός του σωματείου συνίσταται στην φανερή και όχι κρυφή άσκηση της λατρείας και διάδοσης της θρησκείας των Ελλήνων αρχαιοθρήσκων.
-
H παρακολούθηση των λειτουργιών της είναι ελεύθερη στο κοινό,
-
Οι τελετές γίνονται από γνωστές ιερατικές αρχές (εκλεγόμενες από την Γενική Συνέλευση του σωματείου) και συνεπώς ευχερώς εποπτευόμενες από την Πολιτεία.
Η θρησκεία των Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων είναι «γνωστή θρησκεία» κατά το Σύνταγμα, σύμφωνα με τα αναφερθέντα στη μείζονα σκέψη της παρούσας απόφασης.
28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006
Υπογραφές
Σφραγίδες
Συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε! Ευτυχώς γνωρίζετε τα θέματα νομικού περιεχομένου. Σας εύχομαι να έχετε κουράγιο κ δύναμη στην προσπάθεια σας. Εύχομαι κάποτε να φύγουν κ τα ¨Αρχαιόθρησκος” και να αποκαλείται η θρησκεία μας, ή ακόμη καλύτερα η κοσμοθέαση μας (αντιπαθώ γενικά τις θρησκείες), απλά Ελληνική. Ο διαχωρισμός αρχαίου κ νέου ενέχει κι αυτός, κατά τη γνώμη μου, δόλο από αυτούς που μας προσδιορίζουν και μας έδωσαν τον υποτιμητικό προσδιορισμό του “Νεοέλληνα”… Κ πάλι συγχαρητήρια!