Η ΓΛΑΥΞ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αναρωτηθήκατε ποτέ τον λόγο που το σύμβολον της θεάς Αθηνάς είναι η γλαύξ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντούσαν πως επειδή η κουκουβάγια έχει ιδιαίτερα οξυμένες τις αισθήσεις της ακοής και της οράσεως. Τα μάτια είναι τοποθετημένα μπροστά, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται στερεοσκοπική όραση, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο σε κάθε θηρευτή, ώστε να μπορεί να κάνει σωστή εκτίμηση αποστάσεων και ταχυτήτων. Τα όργανα της ακοής είναι τοποθετημένα ασύμμετρα στο κεφάλι του πτηνού και η διαμόρφωση του προσώπου είναι τέτοια, ώστε να κατευθύνει τα ακουστικά κύματα στους ακουστικούς πόρους. Πάρα πολλές γλαύκες έχουν στην κορυφή της κεφαλής χαρακτηριστικές τούφες, οι οποίες ονομάζονται αντία. Τα αντία αποτελούνται από φτερά και δεν έχουν καμία σχέση με την ακοή. Η λειτουργία τους δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Οι γλαύκες έχουν σε σχέση με το σωματικό τους βάρος δυσαναλόγως μεγάλη επιφάνεια πτερύγων. Σε συνδυασμό με το μαλακό και πυκνό πτέρωμα επιτυχγάνουν έτσι μια σχεδόν απολύτως αθόρυβη πτήση. (δείτε το βίντεο κάτω) Το θύμα της κουκουβάγιας δεν θα αντιληφθεί τον ερχομό της παρά μόνον όταν τα νύχια της το έχουν αρπάξει.

Στο φιλοσοφικό επίπεδο, η γλαύξ, ακριβώς επειδή βλέπει καθαρά την νύχτα και όχι την ημέρα, συμβολίζει την Σοφία της Αθηνάς, η “Θεωρία” της οποίας προϋποθέτει, όχι τα φυσικά μάτια, που βλέπουν το ψευδές φως της ημέρας, αλλά την νοητική δύναμη του “όμματος της ψυχής”, που βλέπει το αληθές φως της νύχτας, της “Ευφρόνης” του Ηρακλείτου.

Β. Σαφφής (Ιάμβλιχος)

Πηγές: Βικιπαίδεια

Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου

2 σκέψεις σχετικά με το “Η ΓΛΑΥΞ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

  1. ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σχολιάστε

    ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΕΡΜΗΝΙΑ !!! ΠΑΝΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ. ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ L&S , ΩΣ ΑΡΧΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΑΜΠΥΡΙΖΕΙ, ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ, Ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ…. ΕΝΩ ΣΤΟ ΓΛΑΥΞ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΙΑ ΑΣΤΡΑΦΤΕΡΩΝ, ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΤΗΣ….ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.