«ΚΕΒΗΤΟΣ ΠΙΝΑΞ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 28 ΑΠΡ 2018

XOU169193 The Tabula of Cebes (oil on canvas) by Varin, Quentin (1570-1634)
oil on canvas
89×122
Musee des Beaux-Arts, Rouen, France
Lauros / Giraudon
French, out of copyright

ΣΑΒ 28 ΑΠΡ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 στην αίθουσα του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ.

Παρουσίαση του βιβλίου «ΚΕΒΗΤΟΣ ΠΙΝΑΞ» των εκδόσεων ΕΥΑΝΔΡΟΣ.

Την παρουσίαση έκανε η εκ των συγγραφέων του βιβλίου  Άννα Χ. Μαρκοπούλου (Δρ. Επιστημών της Αγωγής)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Στο έργο «Κέβητος Πίναξ» αναδεικνύεται η αναγωγική πορεία της ανθρώπινης ψυχής προς την κατάκτηση του «Ευδαίμονος Βίου» και της «Αυταρκείας». Σε αυτό το πλαίσιο, περιγράφονται τόσο τα «Είδωλα των Αρετών», τα οποία συναντά η ψυχή στην πορεία του ενσάρκου βίου της, όσο και οι «Αρετές», τις οποίες σταδιακά αποκτά. Με αυτήν την έννοια, η φιλοσοφική ανάγνωση και η ερμηνεία του έργου, υπό το πρίσμα του Πλάτωνος, του Πλουτάρχου καθώς και των δύο μεγάλων νεοπλατωνικών φιλοσόφων, του Πλωτίνου και του Πρόκλου, αναδεικνύονται πολύτιμοι οδηγοί, καθώς επιτρέπουν να αναδειχθεί η φύσις, αλλά και η λειτουργία, μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, της αντίθεσης μεταξύ των «Αληθών Αρετών» και των «Ειδώλων» τους. Η κατάκτηση της «Ευδαιμονίας» και του «Ευδαίμονος Βίου» από την ανθρώπινη ψυχή είναι το πρώτο έπαθλο που αυτή λαμβάνει για τον μέγιστο φιλοσοφικό αγώνα τον οποίον διεξάγει, προκειμένου να απαλλαγεί από τις «Κακίες», στις οποίες υποδουλώνεται και, κυρίως, από την «Διπλή Άγνοια». Υπό αυτό το πρίσμα, αφού η ψυχή ενεργοποιεί μέσα της την «Αληθινή Παιδεία», καταφέρνει να υπερνικήσει αφενός την «Πλάνη», μέσω της γνωστικής δυνάμεως της «Αληθείας» και, αφετέρου, την «Άγνοια», μέσω της γνωστικής δυνάμεως της «Πειθούς». Το δεύτερο έπαθλο που λαμβάνει η ανθρώπινη ψυχή είναι η «Αυτάρκεια», ως συνέπεια της ενεργοποιήσεως της τελείας ενεργείας, δηλαδή της «Ευδαιμονίας» και του συνακόλουθου «Ευδαίμονος Βίου» τον οποίον αυτή διάγει.

ΚΕΒΗΤΟΣ ΠΙΝΑΞ Απόδοση καί επιμέλεια: Ασπασία Ν. Χαραλαμπάκου Πλάτων, Πλούταρχος, Πρόκλος ερμηνεύουν το έργο Κέβητος Πίναξ: Άννα Χ. Μαρκοπούλου ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΑΝΔΡΟΣ

Το βίντεο της παρουσιάσεως του βιβλίου στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=2RA6gszTT2Q

Η Δρ. Άννα Χ. Μαρκοπούλου κατά την παρουσίαση του βιβλίο
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. Γεώργιος Ταρναράς – Πεισίστρατος καλωσορίζει τον εκδότη των εκδόσεων ΕΥΑΝΔΡΟΣ Ευάγγελο Μπεξή.

1 σκέψη σχετικά μέ το “«ΚΕΒΗΤΟΣ ΠΙΝΑΞ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 28 ΑΠΡ 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *