ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ – ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – βίντεο

Απολλώνιος – Αιολικός Γονιδέλλης

ΚΥΡ 01 ΑΠΡ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 Ομιλητής Απόστολος Γονιδέλης  ή Απολλώνιος Αιολικός (συγγραφεύς).

ΘΕΜΑ: ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ – ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μετὰ τὴν ἐπιτυχημένη παρουσίαση τῆς ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ μὲ τὴν τριλογία Χάος – Γαῖα – Ἔρως, ἡ Πρώτη Τριαδικὴ Ἐμφάνισις τοῦ Ὄντος, τὴν Κυριακὴ 1 Ἀπριλίου στὶς 8 τὸ βράδυ συνεχίζουμε μὲ τὴν ΘΕΟΓΟΝΙΑ μὲ θἐμα: Θεοὶ καὶ Θεότητες στὴν Ἑλληνικὴ παράδοση.
Στὴν διάλεξη παρουσιάζεται ὅλο τὸ «σύστημα» τῶν θεοτήτων ποὺ ἀναφέρονται στὴν Ἑλληνικὴ λατρεία, ἀναλύεται ὁ ρόλος καὶ τὸ ἔργο κάθε θεότητος καὶ ἑρμηνεύεται τὸ γεγονὸς τῆς πολυθεΐας, τὸ ὁποῖο μᾶς φαίνεται παράδοξο καθὼς ἔχουμε μεγαλώσει σὲ περιβάλλον μονοθεϊστικό.

Απόστολος Γονιδέλης  ή Απολλώνιος Αιολικός

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Αν και το έργο του Ησιόδου έχει ονομασθεί ΘΕΟΓΟΝΙΑ, νομίζω ότι ο πλήρης τίτλος θα έπρεπε να είναι ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ-ΘΕΟΓΟΝΙΑ, διότι ο ποιητής μας δίνει πρώτα τα κοσμογονικά στοιχεία της Δημιουργίας, κι έπειτα αναφέρεται στην γέννηση των Τιτάνων, των πρώτων θεών. Στην συνέχεια μας παραδίδει την εκδίπλωση μιας πληθώρας θεοτήτων, με γενεαλογική σειρά, κι έτσι έχουμε έναν κατάλογο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την κατανόηση της εμφάνισης των θεών στον Κόσμο. Στην διάλεξη αυτή, μέσα από τα κείμενα του Ησιόδου, των Ορφικών και του Τρισμέγιστου Ερμή, αλλά και τις επεξηγήσεις διαφόρων φιλοσόφων, όπως π.χ. ο Πλάτων, δίνεται μία νέα οπτική γωνία για την Ελληνική Θεογονία και γίνεται φανερό ότι οι Έλληνες δεν δημιούργησαν ένα λατρευτικό και θρησκευτικό σύστημα λόγω κάποιας εσωτερικής ανάγκης, αλλά διότι μέσω μιας κοσμογονικής πραγματικότητος εναρμόνισαν την ζωή τους, την δράση τους και την σκέψη τους με το Σύμπαν. Δηλαδή αναγνώρισαν πλήρως την λειτουργία του Κόσμου, αναγνώρισαν τις θείες Οντότητες, τους Νόμους, τις Δυνάμεις και τις Ενέργειες, αναγνώρισαν τον ρόλο και το έργο των ουρανίων σωμάτων και φαινομένων κι έτσι εναρμόνισαν την ζωή τους και τις κοινωνίες τους σύμφωνα με την κοσμογονική και θεογονική πραγματικότητα, και με τρόπο που δεν ερχόταν σε αντίθεση ή σε αντιπαλότητα με την Φύση. Ακόμη ερμηνεύεται η σημασία της λέξης «θεός», αλλά και το πλήθος των θεοτήτων, καθώς εμείς, μεγαλωμένοι σε περιβάλλον μονοθεϊστικό, δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε και, ανοήτως, πολλές φορές το χλευάζουμε. Αποσαφηνίζεται επίσης ο ρόλος και το έργο των θεοτήτων, κυρίως των Ολυμπίων θεών, το γιατί υπήρξε η ανάγκη εμφάνισής τους στον Κόσμο, καθώς και η σχέση τους με τον άνθρωπο.

Απόστολος Ε. Γονιδέλλης

Το βίντεο της ομιλίας στον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=mlUjCWebXwY

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.