ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Απολλώνιος – Αιολικός Γονιδέλλης

ΚΥΡ 01 ΑΠΡ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 Ομιλητής Απόστολος Γονιδέλης  ή Απολλώνιος Αιολικός (συγγραφεύς).

ΘΕΜΑ: ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ – ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μετὰ τὴν ἐπιτυχημένη παρουσίαση τῆς ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ μὲ τὴν τριλογία Χάος – Γαῖα – Ἔρως, ἡ Πρώτη Τριαδικὴ Ἐμφάνισις τοῦ Ὄντος, τὴν Κυριακὴ 1 Ἀπριλίου στὶς 8 τὸ βράδυ συνεχίζουμε μὲ τὴν ΘΕΟΓΟΝΙΑ μὲ θἐμα: Θεοὶ καὶ Θεότητες στὴν Ἑλληνικὴ παράδοση.
Στὴν διάλεξη παρουσιάζεται ὅλο τὸ «σύστημα» τῶν θεοτήτων ποὺ ἀναφέρονται στὴν Ἑλληνικὴ λατρεία, ἀναλύεται ὁ ρόλος καὶ τὸ ἔργο κάθε θεότητος καὶ ἑρμηνεύεται τὸ γεγονὸς τῆς πολυθεΐας, τὸ ὁποῖο μᾶς φαίνεται παράδοξο καθὼς ἔχουμε μεγαλώσει σὲ περιβάλλον μονοθεϊστικό.

Απόστολος Γονιδέλης  ή Απολλώνιος Αιολικός

 

====================================================================================

 

ΣΑΒ 14 ΑΠΡ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 Ομιλητής Απόστολος Γονιδέλης  ή Απολλώνιος Αιολικός (συγγραφεύς)

ΘΕΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ

Με βάση το κείμενο του Ησιόδου για τα πέντε ανθρώπινα γένη, αλλά και τα κείμενα άλλων αρχαίων φιλοσόφων, εξετάζεται ο λόγος εμφάνισης του ανθρώπου στον Κόσμο, η προέλευση του, ο ρόλος και το έργο του.

=======================================================================================

ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 1977 Θέατρο Επιδαύρου
Ελένη Άννα Συνοδινού Τεύκρος Νίκος Τζόγιας

ΤΡΙ 17 ΑΠΡ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 Ομιλητής Παναγιώτης Τουρκοχωρήτης (ερευνητής)

ΘΕΜΑ: ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ “ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ” ΕΛΕΝΗ “

Ο ΑΠΟ ΣΚΗΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΝΩΝΤΑΙ ΩΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ . Η ΕΛΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΜΕΣΕΩΣ – ΟΡΝΙΘΟΣ ΕΞΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΩΟΝ ΠΟΥ ΕΠΩΑΣΕ ΚΑΙ ΕΤΕΥΞΕ Η ΛΗΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΠΟΤΙΝ – ΣΥΛΛΕΚΤΡΟΝ ΤΗΣ ΤΥΝΔΑΡΕΩ. Η ΕΛΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΑΣΕΩΣ (ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΟΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΕΝ ΑΙΘΕΡΙ ΝΑΙΟΝΤΟΣ ΔΙΟΣ) ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ. ΑΥΤΗΝ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ, ΑΥΤΗΝ ΜΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΜΥΣΤΕΣ. Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΩΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ) ΤΟ ΜΗΛΟ (ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ) ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΘΕΕΣ (ΗΡΑ = ΨΥΧΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ =  ΝΟΗΤΟΝ ΚΑΛΛΟΣ , ΑΦΡΟΔΙΤΗ = ΣΩΜΑΤΙΚΟΝ ΚΑΛΛΟΣ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΧΑΙΟΥΣ (ΛΟΓΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ) ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΩΕΣ (ΑΛΟΓΕΣ ΨΥΧΕΣ ) ΟΜΩΣ Η ΗΡΑ (ΣΥΜΒΟΛΟΝ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ) ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΕΥΧΕΙ ΜΙΑ ΝΕΦΕΛΗ ΕΝΑ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΑΤΡΕΙΔΗ ΜΕΝΕΛΑΟΥ. ΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΠΑΡΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΩΩΝ ΦΡΥΓΩΝ ΚΑΙ ΑΧΑΙΩΝ ΑΡΓΕΙΩΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ. ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΜΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΔΙΟΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΕΛΕΝΗ (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ) ΦΡΟΥΡΟ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ (ΑΤΤΙΚΗΣ ) ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΓΙΑ ΑΣΥΛΙΑ ΓΑΜΩΝ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΣ ΠΡΩΤΕΩΣ (ΜΙΑ

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΟΨΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΝΟΥ)  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ). ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΑ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΥΙΟΣ ΤΟΥ Ο ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ (ΟΨΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ) Ο ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΔΕΛΦΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΤΙΣ ΘΕΟΝΟΗ (ΟΨΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ). Ο ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ ΕΠΙΖΗΤΑ ΑΝΟΣΙΟ ΓΑΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ. ΟΙ ΘΕΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΝΕΛΑΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΝΟΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΕΙΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΥΣΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΜΕ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ. Ο ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ ΠΕΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΟΝΟΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΟΥΤΕ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟΥΣ ΦΥΓΑΔΕΣ ΜΕΝΕΛΑΟ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΠΟΥ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΗΣΟΝ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΩΝ. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΝΗΣΟΥΣ. ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΚΡΑΝΑΗ ΝΗΣΟΣ ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΝΗΣΟΣ ΦΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΤΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΑΡΩΝ.

Παναγιώτης Τουρκοχωρήτης

=======================================================================================

Θεά Αθηνά Μουσείον Νεαπόλεως

ΣΑΒ 21 ΑΠΡ 2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 Ομιλητής Βασίλειος Χλέτσος

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το αρχέτυπο της Θεάς της σοφίας της Θεάς Αθηνάς. Η θεά, η οποία θεωρείται ως η πιο ισχυρή θηλυκή θεότητα, και δεύτερη τη τάξη μετά τον Δία, ανάμεσα σtους Θεούς του Ολύμπου. Θεότητα η οποία συνόψιζε όχι μόνο ηθικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές, πολεμικές αρετές, αλλά και πλείστες άλλες ιδιότητες, για αυτό τον λόγο χαρακτηρίζεται ως «θεά πολυδύναμη».

Βασίλειος Χλέτσος

=======================================================================================

=======================================================================================

ΕΙΣΟΔΟΣ 4 ΕΥΡΩ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *