Η παρούσα αναφορά μας στους μολοσσικούς σκύλους της Ηπείρου ορμάται από το γεγονός των αρχέγονων ελληνικών καταβολών αυτού του εξαιρετικού ζώου το οποίο τείνει να εκλείψει από την ύπαιθρο και τα ορεινά της μέρη καθ` ην στιγμή προσφέρει στους Έλληνες κτηνοτρόφους την μέγιστη φύλαξη των κοπαδιών τους συμβάλλοντας καθοριστικά στο αποτέλεσμα της ζωικής και γαλακτοκομικής τους παραγωγής. Ο μεγαλόσωμος και πολύ δυνατός αυτός σκύλος δεν αποτρέπει μόνο λύκους και αρκούδες από τις στάνες και τα βοσκοτόπια, αλλά και κάθε κακόβουλο που επιβουλεύεται να εισβάλει στην οικία μας με ληστρικές διαθέσεις εξ ου και τον χρησιμοποιούμε και ως φύλακα των σπιτιών μας.
Από την ελληνική Γραμματεία έχουμε πλειάδα καταγραφών για την (προ χριστιανικής χρονολόγησης) ύπαρξη των μολοσσικών σκύλων.
Ενδεικτικά:
α) Από τον Ηρόδοτο και τον Αριστοτέλη οι οποίοι τους περιγράφουν ως ιδιαίτερα μεγαλόσωμα σκυλιά σε χρωματισμούς κυρίως πύρινου-μαύρου.
β) Από τον Αριστοφάνη ο οποίος αναφέρει ότι οι μολοσσικοί χρησιμοποιούνταν για να φυλάσσουν τον χώρο των γυναικών στο σπίτι:
‘’…καὶ προσέτι Μολοττικοὺς τρέφουσι μορμολυκεῖα τοῖς μοιχοῖς κύνας’’. (Θεσμοφοριάζουσες 416).
γ) Από τον Πλάτωνα που μας λέγει ότι ο ηπειρωτικός μολοσσικός σκύλος είναι γνωστός από τα Ομηρικά Έπη, και
δ) Κυρίως, από την εκτενή αναφορά του Πλούταρχου στον μολοσσικό σκύλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον επονομαζόμενο ‘’Περίτα’’ ο οποίος έσωσε τη ζωή του Βουκεφάλα προστατεύοντάς τον από έναν ελέφαντα στην μάχη του Υδάσπη. (Πλούταρχος ‘’Βίοι παράλληλοι, Πύρρος-Μάριος’’, τόμος 13ος Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, εκδόσεις Κάκτος 1993 και Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης, Οι Σωματοφύλακες Σύμβουλοι του Ηγεμόνα Αλέξανδρου, β` έκδοση Αθήναι 2014).
ε) Επίσης Ο Αιμίλιος Παύλος μετά την κατάληψη της Μακεδονίας και της Ηπείρου στην μάχη της Πύδνας (168 προ χριστιανικής χρονολόγησης), επιστρέφοντας στην Ρώμη παρέλασε στην ‘’Αιωνία Πόλη’’ με συνοδεία εκατό τουλάχιστον μολοσσικών σκύλων τους οποίους είχε πάρει από την Ελλάδα.
Επί τη ευκαιρία, τέλος, διευκρινίζεται ότι το προσωνύμιο-χαρακτηρισμός ‘’μολοσσικός’’ της Ηπείρου, καταδεικνύει τις καταβολές της ράτσας αυτών των σκύλων οι οποίες έλκονται από την αρχαία Μολοσσία της Ηπείρου την εκτεινόμενη στην ευρύτερη περιοχή της Δωδώνης και των Μολοσσών Ηπειρωτών κατοίκων της. Παρ` όλα αυτά, από άγνοια ή εμπορική σκοπιμότητα, στην αγορά των κατοικίδιων ζώων (Pet shop), χρησιμοποιείται καταχρηστικά ο όρος ‘’Μολοσσός’’ ή ‘’μολοσσικός’’ για σκύλους άλλων χωρών προέλευσης, μόνο και μόνο επειδή είναι υψηλόσωμα και δυνατά ζώα.
Το βίντεο (των ΦΡΥΚΤΟΡΙΩΝ) είναι αρκούντος και πολύ περισσότερο κατατοπιστικό από την οποιαδήποτε περεταίρω αναφορά.
Για το ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ
Ο Εντεταλμένος Δημοσίων Σχέσεων
Δρ. Λεωνίδας Λ. Μπίλλης
Οικονομολόγος –Κοινωνιολόγος
Σημείωση: Για τις προσπάθειες διάσωσης αυτής της ελληνικής ράτσας σκύλων: