ΠΩΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ήλιος κατά τον μύθο ερωτεύθηκε την Ρόδο καί ονόμασε την νήσο με το όνομά της… Η αληθινή εξήγηση είναι ότι, κατά την αρχική δημιουργία του κόσμου, το νησί ήταν ακόμα αργιλώδες καί μαλακό, κι΄ ο ήλιος εξατμίζοντας την μεγάλη υγρασία ζωογόνισε τη γη και γεννήθηκαν οι λεγόμενοι Ηλιάδαι, επτά τον αριθμό, αυτόχθονες…

Οι Ηλιάδαι αναδείχθηκαν ανώτεροι απ΄όλους, προπάντων διακρίθηκαν για την μόρφωσή τους και ιδιαίτερα στην αστρονομία. Εισήγαγαν νέα στοιχεία στην ναυτιλία καί καθιέρωσαν την διαίρεση της ημέρας σε ώρες.

Ακρόπολις Λίνδου
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ακρόπολις Λίνδου, ναός Λινδίας Αθηνάς
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Ο πιό προικισμένος από όλους ο Τενάγης που τον σκώτωσαν τα αδέλφια του από φθόνο. Καί όταν αποκαλύφθηκε η δολοφονία, όλοι όσοι συνήργησαν, έφυγαν. Απ΄αυτούς ο Μάκαρ πήγε στην Λέσβο καί ο Κάνδαλος στην Κω. Ο Ακτίς απέπλευσε γιά την Αίγυπτο και εκεί έκτισε την Ηλιούπολη, όπως την είπε με το όνομα του πατέρα του. Καί απ΄αυτόν οι Αιγύπτιοι έμαθαν τους νόμους της αστρονομίας. Καί όταν αργότερα έγινε κατακλυσμός στους Έλληνες καί από την νεροποντή χάθηκαν οι περισσότεροι άνθρωποι, μαζί μ΄αυτούς χάθηκαν καί τα γραπτά μνημεία. Καί απ΄αυτόν τον λόγο οι Αιγύπτιοι βρήκαν την ευκαιρία καί ιδιοποιήθηκαν τη γνώση της αστρονομίας καί, καθώς οι Έλληνες από άγνοια δεν μπορούσαν πλέον να επικαλεσθούν γραπτές μαρτυρίες, επικράτησε η γνώμη ότι αυτοί πρώτοι ανακάλυψαν τα αστέρια. Κατά τον ίδιο τρόπο κι΄οι Αθηναίοι που έκτισαν στην Αίγυπτο μια πόλη που ονομαζόταν Σάις, δοκίμαζαν την ίδια άγνοια εξ αιτίας του κατακλυσμού. Γι΄αυτούς τους λόγους πολλές γενιές αργότερα ο Κάδμος ο γυιός του Αγήνορος, θεωρήθηκε, ότι ήταν ο πρώτος που έφερε τα γράμματα από την Φοινίκη στην Ελλάδα. Καί από τότε πιστεύθηκε, ότι οι Έλληνες στα κατοπινά χρόνια έκαναν πάντα καί κάποια συμπληρωματική ανακάλυψη στην επιστήμη της γραφής, γιατί ένα είδος γενικής αγνοίας των γεγονότων κατείχε όλους τους Έλληνες.

΄Άποψη της στοάς
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΔΙΟΔΩΡΟΥ ΣΙΚΕΛΙΩΤΟΥ “ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ” ΒΙΒΛΟΣ ΠΕΜΠΤΗ Περί Ρόδου καί των κατ΄αυτήν μυθολογουμένων.

Εκδόσεις: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Μετάφρασις: Βασιλείου Ε. Μόσκοβη

 ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ: Έλλην ιστορικός και συγγραφεύς. Γεννήθηκε στο Αργύριο της Σικελίας γύρω στο -80 και πέθανε γύρω στο -20. Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε γι’ αυτόν προέρχονται από το ίδιο το έργο του, την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, το οποίο έγραψε κατόπιν παραγγελίας των Ρωμαίων, όπως μας πληροφορεί στην εισαγωγή του:

«Αφορμή δε προς την επιβολήν ταύτην εχρησάμεθα μάλιστα μεν τη προς πραγματεία επιθυμία… έπειτα και τη εν Ρώμη χορηγία των προς την υποκειμένην υπόθεσιν ανηκόντων».

Πηγή: Βικιπαίδεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *