ΨΥΧΗ (β΄ΜΕΡΟΣ)

 

ΨΥΧΗ (β΄ΜΕΡΟΣ)

Θα παραθέσω λίγα λόγια από τον Κρατύλο του Πρόκλου για την ανοδική πορεία της ψυχής.

Η πορεία αυτή είναι διττή: α)Η ανάβαση της προς το Όν και ο αποκαθαρμός της από όλα όσα προσέλαβε από το κόσμο της γένεσης με αρωγό τους δεσμούς του Πλούτωνος και

β)η ολοκληρωμένη ανάβασή της μέσα από την κάθαρση του Άδη και η κυκλική της κίνηση σύμφωνα με την ζωή και τους εκεί νοητικούς τρόπους την οποία ολοκληρώνουν οι δεσμοί του Κρόνου μέσω της σύνδεσης με τον Δία.

Ποιοί όμως είναι οι δεσμοί του Κρόνου με τον Δία;

Η απάντηση βρίσκεται στην & 161 του Κρατύλου του Πρόκλου και είναι η εξής: Ο Δημιουργικός Δίας ο άρχοντας όλων των δημιουργών, θέλοντας να συνδέσει όλη την βαθμίδα των δημιουργών με την Τιτανική βαθμίδα λέγεται ότι έδεσε τον Κρόνο καθώς ήταν στραμμένος και εξηρτημένος από αυτόν, θεώμενος τα μήκη και τα πλάτη της Κρόνιας κορυφής και εγκαθιστώντας τον Κρόνο στον Εαυτόν του. Πράγματι και ο Δίας έχει εντός του τον Κρόνο κατά τον τρόπο όμως που προσδιορίζει τον ίδιο (Δία). “Δένει” τον Κρόνο ο Δίας εντός του σταθερά και αμετακίνητα και έτσι επέρχεται η σύνδεσις τους.

Η ψυχή λοιπόν τοποθέτησε ένα αποτύπωμα θα μπορούσαμε να πούμε στην περιοχή του Νοητού και μέσω αυτού θεάται τα υπέροχα εκείνα θεάματα που μας περιγράφει ο Πλάτων στον Φαίδρο και αυτή η ανάβασις της αλλά και η θέασις είναι η τελειότερη και η σπουδαιότερη.

Τις ψυχές όμως που φοβούνται για το σώμα όχι μόνον οι δεσμοί του Άδη δεν μπορούν να τις συγκρατήσουν και να τις ανεβάσουν προς την περιοχή του Δία αλλά ούτε και οι δεσμοί του Κρόνου που ως πατρικοί είναι ισχυρότεροι.

Ο Άδης είναι Θεός νοητικός και δημιουργικός ,είναι αυτός που ελευθερώνει τις ψυχές από τον κόσμο της γένεσης αλλά και χορηγεί σε αυτές την γνώση.

ΚΡΑΤΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ (152-163)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

ΜΕΛΙΡΡΥΤΗ-ΣΕΜΕΛΗ ΝΤΙΜΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.