ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (μάθημα 13ον και 14ον) – βίντεο

22 ΜΑΙ 2017 20:00 ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ΠΛΑΤΩΝΟΣ (μάθημα 13ον και 14ον) Ομιλήτρια Άννα Χ. Μαρκοπούλου (Δρ. Επιστημών της Αγωγής του  Πανεπιστημίου της Σορβόννης)

Συνοπτική παρουσίαση 13ου μαθήματος

Ο Μενέλαος παρίσταται απρόσκλητος στο “Συμπόσιον” του Αγαμέμνονος. Εδώ ο Αγαμέμνων και ο Μενέλαος αναδεικνύονται ως οι εικόνες των δύο, αντίθετων μεταξύ τους, αρχετυπικών δυνάμεων που ενυπάρχουν στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Αγαμέμνων, μέσω της “θυσίας”, της “εστιάσεως” και της “θοίνης” συμβολίζει αντίστοιχα την δύναμη της “παραμονής” της “πρόοδου” και της “επιστροφής” του νου στο νοητόν πεδίον. Με αυτήν την έννοια ο Αγαμέμνων είναι το αρχέτυπον του “λογιστικού μέρους” της ψυχής. Αντιστρόφως ο Μενέλαος είναι το “μένος του λαού” και, με αυτήν την έννοια, συμβολίζει τα πολύμορφα και ποικίλα πάθη του “πολυκεφάλου θηρίου” της ψυχής. Με αυτήν την έννοια, ο Μενέλαος είναι το αρχέτυπον του “επιθυμητικού μέρους” της ψυχής.

Συνοπτική παρουσίαση 14ου μαθήματος

Ο Αριστόδημος ομολογεί την επίγνωση της αγνοίας του και, ως εκ τούτου, αναγνωρίζει την κατωτερότητα της ψυχής του έναντι της δαιμονίας ψυχής του Σωκράτους. Με αυτήν την έννοια, ασκεί εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος συνιστά την δεύτερη βαθμίδα της διαλεκτικής παιδείας. Ο απώτερος στόχος της εξασκήσεως αυτής της διαλεκτικής παιδείας είναι η αυτογνωσία, μέσω της οποίας ο Αριστόδημος θα αναγνωρίσει, όπως προαναφέραμε, την διαφορά της ψυχής του έναντι αυτής του Σωκράτους και, περαιτέρω, θα επιδιώξει να ομοιωθεί προς αυτήν. Εδώ η αυτογνωσία αναδεικνύεται ως προϋπόθεσις της Πυθαγορείου φιλίας, στο μέτρο που η τελευταία συμπυκνώνεται στην ρήση: «Τι εστί φίλος; Άλλος εγώ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.