Teotihuacán (Τεοτιχουακάν): ο τόπος που γεννήθηκαν οι θεοί

Teotihuacán (Τεοτιχουακάν): ο τόπος που γεννήθηκαν οι θεοί – Τέο = θεός.

Η πόλη των Μάγια στο σημερινό Μεξικό έχει μυστηριώδη προέλευση. Το όνομα Teōtīhuacān δόθηκε από τους Νατουατλ – Αζτέκους, αιώνες μετά την πτώση της πόλης γύρω στο 550 μ.Χ.

Ο όρος του ονόματος μεταφράζεται ως “τόπος γεννήσεως των θεών”, ή “τόπος όπου οι θεοί γεννήθηκαν”, μύθους που λέγεται ότι συμβαίνουν στο Teotihuacan.
Ο σπουδαστής Nahuatl Thelma D. Sullivan ερμηνεύει το όνομα ως “τόπο εκείνων που έχουν τον δρόμο των θεών.” Αυτό συμβαίνει επειδή οι Αζτέκοι πίστευαν ότι οι θεοί δημιούργησαν το σύμπαν σε αυτό το σημείο.

Ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες πόλεις του δυτικού ημισφαιρίου.
Και η προέλευσή του είναι ένα μυστήριο. Χτίστηκε μέ τα χέρια, περισσότερο από χίλια χρόνια (απο σήμερα) στο κεντρικό Μεξικό.
Αλλά οι Αζτέκοι, κατεβαίνοντας στον εγκαταλελειμμένο τόπο, χωρίς αμφιβολία μέ αυτό που είδαν, έδωσαν το σημερινό του όνομα: Teotihuacan.
Ένας φημισμένος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Μεξικού, το Teotihuacan έφτασε στο τέλος του μεταξύ -100 και 650. Καλύπτει 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υποστηρίζει πληθυσμό εκατό χιλιάδων κατοίκων.
Ήταν η μεγαλύτερη πόλη οπουδήποτε στο δυτικό ημισφαίριο πριν από το 1400. Είχε χιλιάδες οικιστικές ενώσεις και δεκάδες πυραμιδικούς ναούς, συγκρίσιμοι με τις μεγαλύτερες πυραμίδες της Αιγύπτου”.

Είναι περίεργο ότι το Teotihuacan, το οποίο έχει έναν μεγάλο κεντρικό δρόμο (οδός των νεκρών) και κτίρια όπως ο ναός του ήλιου και ο ναός του φεγγαριού, δεν έχει στρατιωτικές δομές – αν και οι ειδικοί λένε ότι ο στρατιωτικός και πολιτιστικός βύθισμα του Teotihuacan αισθάνθηκε έντονα σε όλη την περιοχή.

Ποιος το έχτισε;

Οι εκεί αρχαιολόγοι λένε ότι τα ορατά επιφανειακά ερείπια της περιοχής έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς. Αλλά μόνον ορισμένες μερίδες έχουν ανασκαφεί.

Οι μελετητές έδειξαν κάποτε την κουλτούρα του Toltec. Άλλοι σημειώνουν ότι ο Τολτέκ κορυφώθηκε πολύ αργότερα από το ζενίθ του Teotihuacan, υπονομεύοντας αυτή τη θεωρία. Μερικοί μελετητές λένε ότι ο πολιτισμός Totonac ήταν υπεύθυνος.
Ανεξάρτητα από τους κύριους κατασκευαστές της, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Teotihuacan φιλοξένησε ένα συνονθύλευμα πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των Maya, Mixtec και Zapotec. Μια θεωρία λέει ότι ένα ηφαίστειο που ξέσπασε ανάγκασε ένα κύμα μεταναστών στην κοιλάδα του Teotihuacan και ότι αυτοί οι πρόσφυγες είτε έχτισαν είτε ενίσχυσαν την πόλη.

Οι κύριες ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή Rubén Cabrera, αρχαιολόγο του Μεξικού, βρίσκονται στην πυραμίδα της Σελήνης. Ήταν εκεί, κάτω από στρώματα βρωμιάς και πέτρας, που οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η εμπιστοσύνη των αρχιτεκτόνων του Teotihuacan συνδυάστηκε με μια πολιτισμική τάση για βιαιότητα και ανθρώπινη και ζωική θυσία.

Μέσα στο ναό, οι ερευνητές βρήκαν θαμμένα ζώα και σώματα, με κεκαλυμμένα κεφάλια, τα οποία θεωρούνταν προσφορές σε θεούς ή  καθαρμό για διαδοχικά στρώματα της πυραμίδας, όπως χτίστηκε.

Είχα την τιμη να βρεθώ στις πυραμίδες αυτές για μια ολόκληρη μερα και να τα δω και εγώ με το δικό μου διαφορετικό μάτι… Βρέθηκαν πολλα σύμβολα και εικόνες, χρώματα, κίονες που μου θύμισαν Μίνωα. Ειναι νωρίς ακόμα, ειδικά για αυτές τις πυραμίδες να πω περισσότερα, αλλά ένα μονάχα ξέρω να πω οτι η αρχιτεκτονική και ο τρόπος που χτίστηκαν δεν ειναι τυχαίος, οπως και η ονομασία σε κάθε μαίανδρο που έβλεπα – τον έλεγαν σύμβολο Γκρέκας. Αλλά αυτο που όλους έχει προβληματίσει (ίσως να ξερουν αλλα δεν θέλουν να το πούν) ποιοί ειναι οί προ Αζτεκοι; ή οι προ Μάγια; Αυτο το Γκρέκα από πού βγαίνει;. Αυτά ακόμα ειναι η αρχή… Εχω να σας δείξω πολλές φωτογραφίες με ελληνικά σύμβολα απο τα (Παλάτια των Ελλήνων). Σύντομα.

Αυτά προς το παρόν…

ΦΩΤΙΟΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ

 

1 σκέψη σχετικά μέ το “Teotihuacán (Τεοτιχουακάν): ο τόπος που γεννήθηκαν οι θεοί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.