Ο άξων περιστροφής της Γης ταλαντεύεται όπως μία κακώς ισσοροπημένη περιστρεφόμενη σβούρα.
Η ταλάντευση αυτή αν προβληθεί σε ένα νοητό επίπεδο θα δούμε πως διαγράφει έναν πλήρη κύκλο κάθε 25.920 χρόνια περνώντας από τα 12 ζώδια του Ζωδιακού Κύκλου.

http://physics4u.gr/blog/2017/01/17/%CE%B7-%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5/
Αυτός είναι και ο μέγας ενιαυτός ή μεγάλο έτος. Διαιρώντας τα 25.920 χρόνια δια του 12 αντιλαμβανόμεθα πως κάθε ζώδιο έχει μία διάρκεια 2.160 ετών και γωνιακό τόξο 30 μοιρών. Βεβαίως επειδή τα ζώδια δεν έχουν το ίδιο μέγεθος δεν έχουν και την ίδια χρονική διάρκεια ούτε και το ίδιο γωνιακό τόξο.
Την 1η ΙΑΝ του έτους 1 (δεν υπήρξε ποτέ έτος 0 όπως πολλοί νομίζουν) περάσαμε από το ζώδιο του Κριού στο ζώδιο των Ιχθύων για τον λόγο αυτό και η νέα θρησκεία θέλησε να τοποθετήσει την γέννηση του ιδρυτή της κοντά σε αυτό το χρονικό σημείο, και μάλιστα την 25η ΔΕΚ ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η ημέρα να μεγαλώνει μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Ιχθείς (Λατινικά: Pisces, συντομογραφία: Psc) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.
Πηγή Βικιπαίδεια
Για τον λόγο αυτόν όλες οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν το σύμβολον των ιχθύων.

Σύντομα λοιπόν πρόκειται να εορτάσουμε την έλευση του δισχιλιοστού δεκάτου ογδόου έτους του αστερισμού των Ιχθύων το οποίο οι χριστιανοί θεωρούν ως το δισχιλιοστό δέκατο

όγδοο μετα την υποτιθέμενη γέννηση του “μεσσία”, λέξη προερχόμενη από την εβραϊκή μασιάχ (מָשִׁיחַ), που σημαίνει “χρισμένος” (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ), ενώ πάγια ελληνική απόδοση του όρου είναι χριστός. Αρχικά σήμαινε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο χριόταν με λάδι κατά την ανάληψη ενός αξιώματος μεταξύ των αρχαίων Ισραηλιτών. Η χριστήρια διαδικασία αφορούσε τον Αρχιερέα, τον Βασιλιά και, μεταγενέστερα, τους προφήτες.
Εύχομαι έτη καλά, εποικοδομητικά και ευδαίμονα!
Β. Σαφφής (Ιάμβλιχος)